Vrača se monošola v Preboldu!

Posted: 11/06/2012 in Nekategorizirano

Počasi že imamo dovolj tega slabega vremena, prihajajo šolske počitnice in novi izzivi za čez poletje. Zato se v Prebold vrača tudi popolnoma spremenjena monošola oz. tečaji monokolesarstva!

Na podlagi izkušenj in načrtovanja smo se odločili, da bomo v Preboldu ponovno izvedli monošolo v letu 2012 in ji popolnoma spremenili podobo in način dela z monokolesarji. Na zadnji monošoli smo imeli vpisanih 13 monokolesarjev v razponu od 8 – 30 let in samo enega učitelja, zato je bilo delo z vsemi učenci težje. Tokrat smo se usmerili bolj v individualno delo z manjšimi skupinami, ki jih bomo ločili še po stopnjah. Cilj monošole je ponuditi tako otrokom kot tudi starejšim možnost ukvarjanja z nenavadnim športom, ki v Sloveniji in po svetu postaja čedalje bolj popularen in zanimiv. Prednost monokolesarstva je visoka pridobitev motoričnih sposobnosti in ravnotežja ter zdrav način porabe prostega časa.

Monošola 2012

Monošola ni primerna samo za otroke, ampak za vse, ki se želijo naučiti vožnje ter spretnosti z monokolesom ne glede na spol in starost. Vsak nov član bo prejel kartonček kamor se mu bodo zapisovali dosežki  in pomembni dogodki. Ob koncu vsake stopnje bo moral učenec demonstrirati v naprej določeno nalogo, s katero bo dokazal, da je uspešno osvojil zahtevano znanje. Poleg skupinskih bodo na voljo tudi individualne inštrukcije.

Stopnje:
Prva stopnja(osnovna) –  je namenjena začetnikom, ki se še niso soočili z monokolesom ali pa še niso osvojili vožnje. Cilj stopnje je osvojiti osnovno in varno vožnjo naprej. Končna naloga te stopnje je demostracija varnega vzpona na monokolo, vožnja v obliki osmice (levo + desno) v polovici rokometnega igrišča in varen zaključek. Učenec mora demonstrirati vajo brez napake in ima na voljo 5 poskusov.

Druga stopnja – je nadaljevanje prve, ki je pogoj za zaključek te stopnje. Učenec, ki je že osvojil znanje prve stopnje in tega še ni demonstriral, lahko to stori ob začetku ali ob koncu druge stopnje. Cilj druge stopnje je izboljšati ravnotežje in stabilnosti na monokolesu, poleg tega pa tudi soočenje z osnovami vseh disciplin športnega monokolesarstva. Končna vaja zahteva od učenca, da ta prevozi postavljen poligon (po standardih IUF Obstacle course) v časovni omejitvi in demonstracija osnov vsake izmed disciplin katerih se učimo (Trial, Muni, Tricks).

Tretja stopnja – je nadaljevanje druge, ki je pogoj za zaključek te stopnje. Tretja stopnja se loči na tri kategorije, katere smo se učili v drugi stopnji (Trial, Muni, Tricks) in si jo posameznik izbere sam. Cilj te stopnje je podrobnejše učenje in osvajanje tehnik športnega monokolesarstva kot so trial, street, flatland, freestyle, muni, itd. Kategorije so medsebojno skupinsko ločene in se izvajajo individualno v skupini. Učenec stopnjo zaključi šele, ko učitelj samostojno oceni, da je dosegel zadostno znanje v določeni kategoriji.

Poleg tečajev bodo organizirana tudi razna manjša tekmovanja in sešni, skupaj pa bomo posneli tudi promocijski video za monošolo. Na blogu bodo objavljeni razpisi tečajev za določene stopnje, kjer bodo podrobnejše informacije in se bo možno prijaviti.
Kako se vam zdi?? Zelo vesel bom tudi kakšnega odgovora, kritike…

Za tiste, ki ste se že odločili, da želite poskusiti ali nadgraditi svoje znanje pa že prejemam predprijave na(pišite in poslal vam bom formo za prijavo):
ziga.sternad@2simpl.si

Komentarji
 1. David Cugelj pravi:

  Žiga & Damjan,

  Me veseli, da se bo monošola nadaljevala! Vem tudi, da ja najstarejši član štel 30 let. Vem tudi, da ta isti član danes šteje za monokolesarja “rosnih” 32 let.
  Sporočita kje in kdaj se javim, da “opravim izpit”.
  Najbolj me zanima muni in vse kar paše zraven, seveda je trial takoj drugi na vrsti.

  Lp, David

  P.S.: Žiga, sem prebral o tvojih zadnjih dosežkih… Bravo!!!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s